Beste Annemiek, beste Maaike; een open brief……..

Wij kennen elkaar helemaal niet persoonlijk, maar aangezien jij, Annemiek (Verstappen) als CentrumManager een publiek figuur bent en jij, Maaike (Rijnders) mij ook tutoyeerde, neem ik de vrijheid op deze persoonlijke wijze een open brief aan jullie beiden te richten:

Enkele weken geleden schreef ik -vanuit mijn eigen mening en waarneming- een stukje over het centrum van Valkenswaard, waarbij ik eigenlijk het gebrek aan daadkracht binnen de gemeente aanstipte, maar ook even verwees naar het PvA van CentrumManagement. Een plan dat ik overigens (vrijwel integraal) onderschrijf. Jouw reactie hierop, Maaike (leuk dat je het gelezen hebt, trouwens), was uitsluitend gericht op de vernoeming van dat PvA, niet op de strekking van het verhaal, maar goed: ik ben de flauwste niet, publiceer elke reactie en respecteer elke mening, hoef ook niet overal op te reageren. Het enige punt wat ik wilde maken was het gebrek aan zichtbaarheid van de activiteiten.

Wel viel me op dat er, net als een keer op een onschuldige reactie op Facebook (je weet wel, die foto van een zonovergoten, doch volledige lege Eindhovenseweg), erg in de verdediging geschoten werd. Ook dat mag van mij, hoewel het niet nodig zou moeten zijn.

Afgelopen zaterdag verscheen er een kort artikel over CentrumManagement op ED.nl, mooi, want dat laat zien dat er wat beweging zit in de aanpak van de problematiek in ons Valkenswaardse centrum. Uiteraard roept dat reacties op bij inwoners/lezers en zolang er geen concrete verbeteringen zichtbaar zijn, zullen die ook vaak behoorlijk cynisch zijn. Logisch en menselijk. Dat jij, Annemiek, er op reageert is ook logisch, menselijk en te prijzen, maar de  emotionele wijze waarop -als door een adder gebeten, staccato zinnen, de “behoefte een en ander recht te zetten”, het ingaan op feitelijkheden in plaats van op de strekking, het gevoel van onvrede bij mensen- is weer op die defensieve manier, alsof het een persoonlijke aanval is, iemand je/jullie karretje in de poep rijdt….

Ongetwijfeld wordt er hard gewerkt, maar zolang dat niet zichtbaar is, zichtbaar gemaakt wordt, is het niet meer dan te verwachten dat er ontevredenheid heerst; het centrum is van iedereen, het meest zichtbare deel van onze gemeente en hard werken achter de schermen valt minder op dan leegstaande winkels en horecagelegenheden. Dat een website in ontwikkeling is, is prima, maar dat ziet niemand. Dat er gecommuniceerd wordt met de ondernemers via een besloten Facebookpagina is prima, maar dat ziet niemand. Dat de laatste berichtgeving op de bestaande website van drie maanden geleden is en verteld dat communicatie via de besloten groep en nieuwsbrief gaat, dat ziet iedereen. Maak simpelweg zichtbaar wat er zoal gedaan wordt en het cynisme zal (grotendeels) verdwijnen.

Mijn interesse als bewoner en belever van ons centrum is groot, zoals gezegd zie ik de richting van het Masterplan Centrum en het PvA van CentrumManagement echt zitten. En ja, ik heb het ook allemaal gelezen. Niet zonder reden ben ik afgelopen jaar ook met Peter en Harrie wezen praten, toen er een centrummanager gezocht werd, niet eens omdat ik die baan wilde, maar omdat ik vond en vind dat er geen tijd meer verloren mag gaan en wie dat uitvoert, maakt mij niets uit.

Wat mij wel uitmaakt, zijn zichtbare resultaten en ook zichtbaarheid van de werkzaamheden. Hoewel geen onderdeel van de gemeentelijke organisatie, wordt CentrumManagement gefinancierd uit publieke middelen (subsidie en inkomsten uit de reclameheffing), dus er is wel degelijk een plicht om de bewoners van Valkenswaard, de gebruikers van het centrum, te informeren. Koketteren met prestaties uit het verleden is niet afdoende (overigens: het nieuwe winkelen is al weer uit…..) , wat telt is wat er hier en nu gedaan wordt!

Wij kennen elkaar helemaal niet persoonlijk, beste Annemiek, beste Maaike, maar puur vanuit de wens om (weer) een mooi en bruisend centrum in Valkenswaard te zien, neem ik de vrijheid op deze persoonlijke wijze een open brief aan jullie beiden te richten……..

1 thought on “Beste Annemiek, beste Maaike; een open brief……..

 1. Beste Rikkert,
  Ik ben erg blij met je reactie, het getuigt van een grote betrokkenheid bij Valkenswaard. Die houding kende ik overigens al van je.
  Wat mij betreft heb je ook gelijk als je zegt dat wij (bestuur Centrummanagement en de Centrummanager) niet te gauw in de verdediging moeten schieten. Hoewel ik het soms ook wel begrijp omdat er ook door velen nogal eens ongenuanceerd gereageerd wordt zonder de ins en outs te kennen. In jouw geval is dat zeker niet zo. Maar daar zouden we inderdaad boven moeten staan.
  Er wordt sinds september vorig jaar door het CM samen met alle ondernemers in het centrum, gemeente, weekmarkt en vastgoedeigenaren hard gewerkt om ons centrum een boost te geven. Veel daarvan is (nog) niet zichtbaar, bovendien vind ik dat men niet kan verwachten dat iets wat in vele jaren achteruit is gelopen, door allerlei ingewikkelde oorzaken, je in een paar maanden omgekeerd zou kunnen hebben. Dat gaat helaas meer tijd vragen.
  Ik vind echt, dat er al veel is gebeurd. We doen er ook veel aan om een eenheid te smeden van alle betrokkenen in het centrum. Gewoon omdat de consument heel goed merkt als die eenheid er niet is. Ik kan je verzekeren Rikkert, dat er behoorlijk wat uitdagingen zijn. Maar juist dat heeft mij en mijn collega’s gemotiveerd om ons volledig voor Valkenswaard in te zetten en in het geval van het bestuur is dat zelfs geheel belangeloos.
  Wat ik, namens het bestuur, zeker op zal pikken is dat wij meer energie moeten gaan steken in het goed communiceren naar de Valkenswaardse gemeenschap, waar we mee bezig zijn, maar vooral welke resultaten we boeken. Onze centrummanager doet dat al heel veel online (o.a. via de open Facebookgroep Centrum Valkenswaard –> graag liken!), maar we zullen ook meer moeten doen met de off-line kanalen, dus via publicaties, open nieuwsbrieven etc.
  Rikkert, nogmaals bedankt voor je reactie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s