De visie op het centrum is onzichtbaar…..

Strieper artikelZomaar een artikel uit “De Strieper” van dit jaar, grappig, maar ook helemaal niet, want de uitstraling van Valkenswaard, het nog niet erg lang geleden bruisende centrum, rent achteruit. Of de bomen op de Markt (link ED) dat gaan verhelpen is geen vraag, want dat gaat natuurlijk helemaal niets veranderen.

Recent werd er in de gemeenteraad geklaagd dat er te weinig zichtbaar is aan concrete resultaten uit het Masterplan Centrum (link ED).  Dit is natuurlijk volkomen waar, maar er kan ook nog heel weinig. Er moeten eerst duidelijke keuzes gemaakt worden, over een autoluwe Markt, Leenderweg en Eindhovenseweg, dus allereerst over de Europalaan en het “bochtje naar rechts”. Het centrum zal ingekrompen moeten worden; minder winkels, maar hogere kwaliteit, minder horeca, maar meer diversiteit, ruimte voor grondgebonden wonen. Allemaal te lezen in het Plan van Aanpak van Centrum Management, maar niet te  zien.

Een plan aannemen of een (toekomst)visie bekrachtigen betekent niet dat er ook automatisch veranderingen plaatsvinden. Er zal actie ondernomen moeten worden, tenminste zichtbaar gemaakt wat er wel gedaan wordt. Werken achter de schermen heeft geen zin, we willen meer zien in Valkenswaard dan feestverlichting die de lege winkelpanden extra benadrukt.

2 thoughts on “De visie op het centrum is onzichtbaar…..

  1. Ik kan me niet herinneren ooit de termen ” grondgebonden wonen, bochtje naar rechts, ” in het plan van aanpak van het Centrum Management te hebben gezet, noch gelezen. Alle termen waar je het over hebt verwijzen naar het Masterplan Centrum, denk ik. Het plan van Aanpak van het CM heeft een veel operationeler karakter, in haar visie aansluitend op het Masterplan Centrum. Logisch lijkt me. Je geeft zelf aan dat een hoop nog niet kan gebeuren, in afwachting van processen die lopen. Wat wel kan, daar wordt aan gewerkt. Heel hard. Het PvA van het Centrum Management heeft zeven hoofdstukken. Op al deze hoofdstukken wordt ingezet, maar dat is niet altijd even zichtbaar. Wat je ziet is inderdaad feestverlichting die overigens helemaal niet de leegstaande panden benadrukt. Wat een rare conclusie. Bovendien zijn we net bezig (oktober). Beetje flauw dit.
    Maaike Rijnders, bestuurslid CM

  2. Pingback: Beste Annemiek, beste Maaike; een open brief…….. | Rikkert Visser

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s