GR14: mijn voorspelling voor Valkenswaard!

Met nog iets meer dan 8 weken te gaan komen de campagnemachines langzaam op gang; de kieslijsten zijn bekend, de meeste programma’s (vrijwel) af en de spanning stijgt. Welke partij gaat hoeveel zetels halen, wat voor coalitie kan er uiteindelijk gesmeed worden, wie wint en wie valt buiten de boot?

Omdat er in Valkenswaard een sterke lokale inbreng is, met twee lokale partijen die samen bijna de helft van de zetels hebben (en de helft van de stemmen behaalden in 2010), geven de landelijke peilingen maar deels weer wat de uitkomst zou kunnen zijn. Zelf zeg ik al ruim een jaar het volgende: “alle partijen in Valkenswaard verliezen één zetel aan Theo”. Theo staat hierbij uiteraard voor de lijsttrekker en fractieleider van H&G, de partij die momenteel 5 zetels heeft en bij het uitkomen van deze voorspelling naar 10 van de 21 zouden gaan, terwijl de andere lokale partij er nog 5 zou behouden; een zware klap voor de traditionele landelijke partijen, derhalve.

Hoewel ik de verschillende partijprogramma’s (nog) niet gezien en gelezen heb, zit de grootste spanning nu al in het vormen van een nieuwe coalitie. Alleen H&G heeft duidelijk richting en ambitie uitgesproken, door te stellen dat ze graag 4 wethouders willen leveren, m.a.w. tenminste 12 zetels halen en alleen “regeren”. Dapper en eerlijk, of het lukt is een tweede, of het een prettig vooruitzicht is al helemaal. Zelf ben ik sterk nationaal, minstens bovenregionaal gericht, maar de kans dat het gaat lukken is niet afwezig.

De landelijke tendens gaat sowieso zwaar ten koste van VVD en PvdA. Het CDA krabbelt langzaam op en scoort in Valkenswaard altijd iets beter dan de landelijke trend, maar 4 zetels lijkt al heel wat. D66 heeft het niet goed gedaan de afgelopen vier jaar in Valkenswaard en PVV en SP doen niet mee. Daar komt nog bij dat H&G zowel de PR erg goed op orde heeft als een sterke mengeling van links en rechts op de kieslijst, met duidelijke persoonlijke profielen en bekendheid binnen de gemeenschap. Dit laatste -met alle respect voor hun kwaliteiten en capaciteiten- ontberen de lijsttrekkers van D66 en VVD. Egbert Buiter heeft, als lijsttrekker van de PvdA en zittend wethouder, voldoende uitstraling, maar zal enorm veel werk moeten verzetten om de landelijke trend om te buigen. Ik voorzie twee, maximaal drie zetels, als alles meezit.

De strijd zal dus, m.i., tussen H&G, Valkenswaard Lokaal en het CDA gaan, waarbij H&G grote kans maakt de grootste te worden. Mochten de andere twee (grote) partijen dit willen keren, zullen ze eigenlijk nu al de samenwerking op moeten pakken. CDA-voorman Mart Wijnen heeft de lokale statuur om extra zetels te pakken, VL een breed netwerk, maar niemand de PR-kwaliteiten van de H&G-machine. Nu al kiezen voor elkaar en beide programma’s op hoofdlijnen afstemmen richting een nieuwe coalitie kan voor VL en CDA nog betekenen dat ze op 20 maart de eerste gesprekken kunnen gaan voeren, anders zal op die dag de onderhandeling snel afgelopen zijn.

Anderzijds: het is maar een voorspelling, geen wens, geen hoop.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s