Koning Voetbal wint: de maatschappij betaalt!!

Koning Voetbal wint: de maatschappij betaalt!!

Daags na de presentatie van de miljoenennota – waarbij zo’n 6 miljard aan lastenverzwaringen gepresenteerd werden – buigt het kabinet haar hoofd voor Koning Voetbal…..

Een van de weinige goede dingen uit het Kunduz-, dan wel Lente-, akkoord, het laten betalen van de politie-inzet rondom wedstrijden in het betaalde voetbal door de clubs zelf, is van de baan. Bijzonder opmerkelijk, omdat met het steeds verhogen van BTW en accijns sterk ingezet wordt op het laten betalen door de gebruiker. Jammer ook, omdat het volledig logisch is dat de extra inzet door de clubs -indirect de supporters/toeschouwers- betaald worden.

De BVO’s jammeren dat hun lasten verzwaard worden en dat slechts 1% van de toeschouwers (criminelen worden ze genoemd) het voor 99% verpest. Daarnaast zorgen ze zelf heel goed voor de veiligheid in de stadions, dus de kosten van (extra) politie-inzet vallen onder openbare orde en zijn derhalve een maatschappelijke kostenpost. Dit gaat natuurlijk volledig mank! Voetbal is een belangrijk fenomeen, maar absoluut geen basisrecht. Het is feitelijk gewoon een evenement en moet ook zo gezien worden. Als het de BVO’s niet lukt om de orde en veiligheid te garanderen, zullen ze deze kosten moeten dragen.

Als ik het zou mogen bepalen, zou de oplossing binnen handbereik liggen: het evenement moet veilig afgewikkeld worden, dus de gebruiker, toeschouwer, supporter, bezoeker moet in alle rust en vrede naar de wedstrijd (het concert, de tentoonstelling, de braderie) kunnen komen. Logischerwijze wordt dit verrekend in de kostprijs. Een simpel rekensommetje: € 30 miljoen kosten aan politie-inzet, gedeeld door 6 miljoen bezoekers van eredivisiewedstrijden, gedeeld door 17 thuiswedstrijden: € 0,30 extra per kaartje. Dat klinkt toch niet heel erg onredelijk voor een gezellig (en veilig) avondje uit.

Het is onvoorstelbaar dat minister Opstelten dit niet verkocht krijgt aan de BVO’s, maar goed, de coalitie doet het al slecht in de peilingen en met maatregelen tegen onze nationale sport (kijken is blijkbaar ook sport) maak je je nog minder populair. Anderzijds: een minister zit er niet om een populariteitspoll te winnen, maar om daadkrachtig te besturen, dus ook niet om de oren te laten hangen naar een lobbyclub met geheel eigen belangen.

Ik denk dat -met een beetje uitleg- de toeschouwer graag 30 cent per kaartje meer betaalt, zeker als voorgerekend kan worden wat er met 30 miljoen maatschappelijk gedaan kan worden.

Koning Voetbal – Nederland 1 – 0

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s